Domowy budyń czekoladowy z orzechami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 65 g cukru
- 450 ml mleka
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Do podania:
- różnego rodzaju orzechy, podprażone i posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka wlewamy do dzieży miksera, dodajemy sól, cukier i ubijamy, aż znacznie pojaśnieją i zwiększą swoją objętość. Masa powinna zgęstnieć.
Jednocześnie w rondelku obok podgrzewamy mleko, do ubijanych jaj dosypujemy przesianą mąkę i kakao, miksujemy krótko. Następnie, cienką strużką wlewamy gorące mleko, zaparzamy żółtka miksując do połączenia. Następnie przelewamy całość z powrotem do rondelka, podgrzewając ciągle mieszamy. Masa powinna po uzyskaniu gładkiej konsystencji pogotować się jeszcze ok. 3 min.
Wyłączamy gaz i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę mieszam do rozpuszczenia. Należy pilnować i mieszać całość, bo gęstnieje i może się przypalić. Przelewamy do pucharków, posypujemy orzechami serwujemy gorące, lub studzimy, dekorujemy i serwujemy na zimno.
Porady Mariety:
- Żeby podkręcić smak budyniu, można dodać do niego (na etapie podgrzewania całości) kilka łyżek mocnej kawy, to sprawi, że całość będzie bardziej wytrawna
- Budyń można przygotować na samej czekoladzie mlecznej, na połączeniu z gorzką lub na samej gorzkiej. Można również zrobić na czekoladzie białej.
- Budyń świetnie smakuje, gdy zamiast czekolady w mleku rozpuścimy chałwę.
- Budyń świetnie nadaje się do zrobienia kremu maślanego lub na bazie mascarpone, wtedy po lekkim przestudzeniu należy go przykryć i wystudzić zupełnie.
- Na gorący budyń nie nakładamy bitej śmietany ani kremów bo wszystko spłynie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź