Wiśniowy mus czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
- Kaloryczność:
- 406 kcal.
Składniki:
-
200 g gorzkiej czekolady (70%)
- Puszka wiśni bez pestek w syropie (400g)
- 200 ml kremówki
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, potem zdejmij znad ognia i studź przez 10 minut. W międzyczasie zagotuj na patelni wiśnie w syropie na średnim ogniu, aż sok się zagęści.
Ubij śmietaną na miękką pianę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do śmietany z cukrem i wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.
Wymieszaj schłodzoną czekoladę ze śmietaną, a potem delikatnie wmieszaj łopatką piankę z białek.
Rozdziel mus na 6 szklaneczek lub miseczek, przekładając go wiśniami w syropie. Na wierzchu ułóż kilka wiśni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W