Wiśniowy mus czekoladowy

Wiśniowy mus czekoladowy
Oceń przepis:
170 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6
Kaloryczność:
406 kcal.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)

  • Puszka wiśni bez pestek w syropie (400g)
  • 200 ml kremówki
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, potem zdejmij znad ognia i studź przez 10 minut. W międzyczasie zagotuj na patelni wiśnie w syropie na średnim ogniu, aż sok się zagęści.
Ubij śmietaną na miękką pianę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do śmietany z cukrem i wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.
Wymieszaj schłodzoną czekoladę ze śmietaną, a potem delikatnie wmieszaj łopatką piankę z białek.
Rozdziel mus na 6 szklaneczek lub miseczek, przekładając go wiśniami w syropie. Na wierzchu ułóż kilka wiśni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA