Serca młodych sałat z grilla z bekonowymi chipsami i sosem na bazie anchois i kaparów
Oceń przepis:
Składniki:
- 4 szt. serc sałaty rzymskiej (serce - czyli środek sałaty, ten najbardziej jędrny)
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 12 cienkich plastrów bekonu
Na sos:
- 10 filecików Anchois
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy
- 3 żółtka
- natka pietruszki
- łyżka kaparów
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki wrzątku
- pieprz
- 4 łyżki startego sera „Carskiego”
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od sosu. Do miski wbij żółtka i dodaj anchois, po czym za pomocą miksera ręcznego zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czosnek, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki i dalej miksuj, dodając wolno oliwy. Całośc dopraw pieprzem. Na koniec do sosu dodaj startego sera i odrobinę wrzątku, miksuj, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu. Sos odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły.
Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.
Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W