Serca młodych sałat z grilla z bekonowymi chipsami i sosem na bazie anchois i kaparów

Serca młodych sałat z grilla
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)

Składniki:

  • 4 szt. serc sałaty rzymskiej (serce - czyli środek sałaty, ten najbardziej jędrny)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 12 cienkich plastrów bekonu

Na sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Do miski wbij żółtka i dodaj anchois, po czym za pomocą miksera ręcznego zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czosnek, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki i dalej miksuj, dodając wolno oliwy. Całośc dopraw pieprzem. Na koniec do sosu dodaj startego sera i odrobinę wrzątku, miksuj, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu. Sos odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły.
Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA