Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Jakubiak w sezonie 4
magazyn, prod. Polska 2012, 6 x 26
W swoim programie Tomasz Jakubiak zmienia smaki Polaków i przekonuje ich do rodzimych, sezonowych produktów. W czwartej serii prowadzący dzieli się pomysłami na dania, do stworzenia których zainspirowało go lato.
Polska przez cały rok obfituje w doskonałe produkty sezonowe - świeże, nieskalane wielokilometrowym transportem, produkowane na małą skalę. W letnim menu znakomicie sprawdzają się warzywa i owoce, gdyż właśnie w nich zawarta jest woda, tak potrzebna naszemu organizmowi podczas upalnych dni i wzmożonej aktywności fizycznej. Dlatego w serii zaprezentowane będą dania m.in. z użyciem kabaczka, pomidorów, owoców leśnych, ogórków, porzeczek czy agrestu. W lekkostrawnej i zdrowej letniej kuchni znajdą się również potrawy z drobiu, produktów mlecznych oraz ryb. Tomasz Jakubiak, kulinarny globtroter, kucharz z powołania, miłośnik dobrego jedzenia zaprasza widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowym produktów. Kamera będzie towarzyszyć gospodarzowi programu, który podejrzy producentów żywności podczas ich codziennych zajęć. Razem z Tomaszem widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań na lato.
Tomasz Jakubiak to kucharz i dziennikarz kulinarny. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gospodarz popularnego programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+. Od czterech lat związany z telewizją śniadaniową ("Dzień Dobry TVN", "Pytanie na śniadanie"), w której promuje proste i zdrowe produkty.
Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu MALEMEN, Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30-stką, którzy zmienią świat.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź