Tarta z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi zapiekana z bezą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 125 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko zielononóżki + 1 żółtko
Masa:
- 400 g serka homogenizowanego
- laska wanili
- 6 szt. jaj
- jeżyny, poziomki, maliny, borówki
- Beza:
- 3 szt. schłodzonych białek
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dodaj schłodzone masło. Zagniataj jak najszybciej by nie ogrzać ciasta. Dodaj jajka, cukier i sól. Zagnieć ciasto i wstaw zawinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Dobrze żeby ranty były wyższe. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Posmaruj białkiem, oprósz mąką. Serki zmieszaj z jajkami i wylej masę na ciasto. Wstaw do pieca i piecz około 20 min, aż masa się zarumieni. Jednak przed wyjęciem sprawdź patykiem czy gotowe. Białka ubij na sztywno i dodaj cukier puder. Na gotową tartę wysyp owoce, a na nie łyżką wyłóż bezę. Piecz aż beza będzie zrumieniona. Ostudź i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W