Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 tłuste kotlety wieprzowe
- 2 ząbki czosnku w plasterkach
- sól i pieprz
- łyżka smalcu wieprzowego lub masła
- 750 g obranych ziemniaków w cienkich plasterkach
- cebula w plasterkach
- 4 plastry boczku
- pół łyżeczki jagód jałowca
- pół miarki białego wina
- cydru lub piwa
- pół miarki bulionu z kury
- garść posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ponacinać mięso i w szczeliny włożyć plasterki czosnku. Posolić i popieprzyć kotlety, po czym obsmażyć je w smalcu na gorącej patelni, po 3 min na stronę. Ułożyć połowę ziemniaków i cebuli w brytfannie. Posolić, popieprzyć i położyć na nie mięso. Posypać skwarkami i jagodami jałowca. Przykryć resztą ziemniaków i cebuli. Znów przyprawić. Zalać winem. Zakryć dokładnie dociętym kawałkiem papieru. Piec przez ok. 1,5 godz, w połowie tego czasu wlać bulion. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W