Małże mouclade

Małże mouclade
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.80

Składniki:

  • 1500 g świeżych małży w skorupach
  • 250 ml wytrawnego, białego wina
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki (30 ml) koniaku
  • szczypta szafranu
  • 1 żółtko
  • 200-300 ml crème fraîche lub śmietanki kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bagietka do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Małże czyścimy pod bieżącą wodą, najlepiej szorując je szczoteczką. Te otwarte, jeśli po stuknięciu w nie się nie zamykają, wyrzucamy.

W dużym garnku z pokrywką rozgrzewamy łyżkę masła, na pieniące się wrzucamy drobno pokrojone szalotki i czosnek, krótko podgrzewamy, aż lekko się zeszklą. Wlewamy wino, zagotowujemy i wrzucamy do garnka małże. Przykrywamy i gotujemy ok. 3-5 minut. Po tym czasie muszle powinny się otworzyć, wszystkie zamknięte wyrzucamy.

Wyciągamy małże, odkładamy je do miski, przykrywamy, by nie stygły. Do sosu spod małży wlewamy koniak, odparowujemy alkohol na dość dużym gazie. Następnie wsypujemy uprzednio namoczony w łyżce wody szafran, curry i mieszając gotujemy przez 2 minuty.

Śmietanę łączymy dokładnie z żółtkiem, dolewamy stopniowo gorący płyn z garnka, żeby zahartować śmietankę. Przelewamy całość do garnka. Podgrzewamy chwilę i dodajemy sól, pieprz i drobno poszatkowaną pietruszkę. Przekładamy do sosu małże, lekko podgrzewamy i serwujemy ze świeżą bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA