Kluski leniwe z serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- ½ kg tłustego twarogu
- 15 dag mąki pszennej
- 3 dag bułki tartej
- cynamon
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – trzeba pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor.
Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.
Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor.
Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W