Bucatini all’amatriciana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ok. 80 g guanciale, pancetty lub wędzonego boczku
- 180 g makaronu bucatini lub spaghetti
- 1 puszka pomidorów w całości
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki startego pecorino
- listki bazylii do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku.
Guanciale kroimy w ok. 5 mm paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy, wytapiamy tłuszcz i staramy się ładnie przyrumienić kawałki mięsa. Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i krótko razem przesmażamy, doprawiamy całość porządną ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Następnie wrzucamy pomidory w całości i na patelni rozgniatamy je widelcem, nie mają się zupełnie rozpaść w trakcie gotowania, mogę pozostać widoczne kawałki. Po 5-6 minutach smażenia dodajemy makaron i w razie potrzeby lekko rozrzedzamy sos wodą z gotowania makaronu. Dodajemy pecorino, ew. doprawiamy w razie potrzeby i serwujemy z listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W