Bucatini all’amatriciana

Bucatini all’amatriciana
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ok. 80 g guanciale, pancetty lub wędzonego boczku
  • 180 g makaronu bucatini lub spaghetti
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki startego pecorino
  • listki bazylii do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku.

Guanciale kroimy w ok. 5 mm paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy, wytapiamy tłuszcz i staramy się ładnie przyrumienić kawałki mięsa. Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i krótko razem przesmażamy, doprawiamy całość porządną ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Następnie wrzucamy pomidory w całości i na patelni rozgniatamy je widelcem, nie mają się zupełnie rozpaść w trakcie gotowania, mogę pozostać widoczne kawałki. Po 5-6 minutach smażenia dodajemy makaron i w razie potrzeby lekko rozrzedzamy sos wodą z gotowania makaronu. Dodajemy pecorino, ew. doprawiamy w razie potrzeby i serwujemy z listkami bazylii.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA