Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu gryczanego
Sos:
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 posiekane łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- ćwierć filiżanki sherry
- 2 filiżanki wody
- ćwierć filiżanki tamari
- pół filiżanki syropu z brązowego ryżu
Dodatki:
- półtorej filiżanki pokrojonych shiitake
- 1 filiżanka pokrojonego groszku cukrowego
- 1 pokrojona w paski marchewka
- 1 małe opakowanie wędzonego tofu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Składniki sosu gotować w rondelku przez 10 minut. Przestudzić i odcedzić.
W rozgrzanym woku podsmażyć na oliwie czosnek. Dodać shiitake, groszek, marchewkę i pokrojone tofu. smażyć przez minutę albo dwie. Wlać sos i wszystko zagotować. Dodać makaron i dobrze wymieszać.
Składniki sosu gotować w rondelku przez 10 minut. Przestudzić i odcedzić.
W rozgrzanym woku podsmażyć na oliwie czosnek. Dodać shiitake, groszek, marchewkę i pokrojone tofu. smażyć przez minutę albo dwie. Wlać sos i wszystko zagotować. Dodać makaron i dobrze wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W