Pierożki agnolos
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
Ciasto:
-
400 gr. mąki
- 4 jaja
- 4 łyżki stopionego masła
- Sól
-
Farsz:
-
1 łopatka jagnięca, ok. 1,5 kilo
- 400 gr. szpinaku
- 4 łyżki beszamelu
- Parmezan
- Ziarenka kminku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto: wysyp mąkę na stolnicy i zrób dołek; wbij do niego jaja.
2. Dodaj odrobinę wody, roztopione masło, sól i mieszaj, wyrabiając ciasto, żeby połączyć mąkę z resztą składników. Gdy ciasto jest elastyczne i jednorodne, odstaw na dwie godzinodne miejsce, przykrywając wilgotną ściereczką.
W tym czasie włóż łopatkę jagnięcą do garnka, zakryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C (z termooobiegiem).
Piecz 90 minut. Umyj i obierz szpinak.
Zblanszuj szpinak 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź.
Przygotuj beszamel roztapiając 20 gr. masła z 20 gr. mąki i mlekiem. Dobrze osól i popierz.
Wyjmij łopatkę z piekarnika i ostudź ją.
Pokrój mięso i posiekaj robotem na duże kawałki.
Dodaj beszamel i szpinak. Odstaw.
Nalej do garnka trochę gorącej wody, żeby odzyskać sok z jagnięciny. Zredukuj na ogniu.
Przekrój kulę ciasta na 4 i rozwałkuj pierwszy kawalek (na cienką warstwę).
Przetnij placek na dwa w kierunku długości i odłóż.
Zrób małe kulki z farszu, używając do tego dwóch łyżeczek do kawy. Ułóż je na cieście, w takiej odległości, by móc zalepić wokół każdej kulki pieróg.
Nawilż ciasto pędzelkiem zamoczonym w wodzie i przykryj drugim paskiem ciasta.
Dociśnij ciasto do spodniej warstwy wokół każdej kulki farszu.
Nożem lub kółkiem do krojenia ciast wytnij kwadraciki wokół farszu.
Gotuj 3-4 minuty w lekko wrzącej wodzie.
Odcedź i rozłóż na talerze. Podlej sokiem z jagnięciny i posyp parmezanem oraz ziarenkami kminku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź