Pielmieni
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.14)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rosyjska
Składniki:
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- opakowanie cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta
W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu
Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.
Zlepianie i smażenie pierogów
Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu
Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.
Zlepianie i smażenie pierogów
Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W