Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 250 g mąki razowej pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 200 g wędzonego łososia
- 1 cukinia pokrojona w cienkie plastry
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 1 duże opakowanie śmietany 18%
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki oregano suszonego
- pęczek koperku
- masło do posmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagnieć w misce lub na stolnicy. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulę wraz z oregano.
Na osobnej patelni podpraż plasterki cukinii bez tłuszczu.
Ubij w misce śmietanę z jajkami oraz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i oregano.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Nakłuj ciasto widelcem. Następnie wyłóż cebulę oraz cukinię, którą możesz pokroić w cienkie paski, i kawałki łososia. Całość zalej masą jajeczną.
Zapiekaj około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
W tym czasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulę wraz z oregano.
Na osobnej patelni podpraż plasterki cukinii bez tłuszczu.
Ubij w misce śmietanę z jajkami oraz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i oregano.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Nakłuj ciasto widelcem. Następnie wyłóż cebulę oraz cukinię, którą możesz pokroić w cienkie paski, i kawałki łososia. Całość zalej masą jajeczną.
Zapiekaj około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W