Domowa chałwa

Domowa chałwa
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • Składniki:
  • 500 g sezamu
  • miód do smaku
  • laska wanilii
  • 100 g niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy).
Dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.
Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA