Serowy domek
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
Składniki:
- 500 g zmielonego twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 4 łyżek kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 słoik kwaskowego dżemu, np. z porzeczek
- 5 opakowań herbatników
- Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 150 g czekolady gorzkiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka z masłem i cukrem za pomocą robota, później stopniowo dodajemy ser.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W