Pralinki z nadzieniem różanym

Pralinki z nadzieniem różanym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Korpus pralinek:
  • 400 g wytrawnej czekolady 70%
Baza jabłkowa:
Galaretka różana:
  • baza jabłkowa
  • 5 ml wody różanej
  • 2 g suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków róż
  • 50 ml cydru
Genache:
  • 200 g białej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki
  • 20 ml wody różanej
  • 15 g syropu glukozowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 30 g masła kakaowego
Dodatkowo:
  • czerwony zamsz w sprayu
  • perłowy pył cukierniczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Baza jabłkowa:
Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać pektynę wymieszaną z cukrem, sok cytrynowy i syrop glukozowy, gotować ok. 2 minuty.

Galaretka:
Bazę jabłkową przelać do miski, dodać konfiturę i wodę różaną, cydr oraz płatki róż. Wstawić do lodówki.

Ganache:
Syrop glukozowy podgrzać ze śmietaną i nasionami zeskrobanymi z laski wanilii. Czekoladę posiekać, dodać masło kakaowe i zalać gorącą śmietaną z syropem. Odstawić do rozpuszczenia, dodać wodę różaną i schłodzić w lodówce.

Korpusy pralinek:
Foremki do czekoladek spryskać zamszem i oprószyć złotym pyłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania 45ºC w masie czekoladowej. Zatemperować czekoladę i cienką warstwą wylać foremki, nadmiar czekolady usunąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Za pomocą rękawa cukierniczego na dno foremek nanieść warstwę galaretki, następnie warstwę ganache i ponownie schłodzić w lodówce. Resztę czekolady ponownie zatemperować i zamknąć czekoladki wylewając cienką warstwę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA