Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 100 g sera pleśniowego
- 3 łyżki śmietanki
- sok z jednej cytryny
- 0,75 szklanki Martini rosato
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść włoskich orzechów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzyj lub drobno pokrusz ser. Wymieszaj ser ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekrój gruszki i usuń gniazda nasienne. Przemyj gruszki sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż masę serową. Ułóż gruszki w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej wermut. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 40 minut. Upraż orzechy na suchej patelni. Posyp upieczone gruszki orzechami, tuż przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W