Tarta z cebulą
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 350 g sera caciocavallo (lub scamorza, provola, gran padano)
- 300 g czerwonej cebuli
- 40 g czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 kulki mozzarelli
ciasto:
- 70 g lodowatej wody
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki typu 00
sos:
- 500 g mleka, gorącego
- 80 g czerwonej cebuli
- 50 g mąki
- 50 g extra oliwy vergine
- gałka muszkatowa
- sól i pieprz
kilka listków mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zimne masło zmiksuj z 200 g mąki, zrób na środku wgłębienie, wlej wodę i wyrób krótko gładkie ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz, owiń folią i schowaj do lodówki na min 30 min.
Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oliwie, zalej winem i gotuj, aż płyn się zredukuje. Dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj, aż całość się skarmelizuje. Przełóż do miski i przestudź.
Sos: Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zasyp mąką i dobrze wymieszaj. Zalej gorącym mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż sos zgęstnieje.
Formę do tarty (25-27 cm śr.) wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i posmaruj sosem. Na wierzchu rozłóż karmelizowaną cebulę oraz ser caciocavallo. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180ºC na 40 min. 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź