Tarta tatin z mięsem i grzybami
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Nałożenie:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 30 g mielonych grzybów suszonych
- 5 jajek
- 3 łyżki stołowe mąki
- 50 g musztardy dijon
- 100 ml śmietanki 30%
- 300 g twarogu koziego
- 4 czerwone cebule
- 2 szklanki słodkiego wina czerwonego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- tymianek świeży
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sypkie składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło starte na tarce i żółtka, zagniatamy ciasto. Formujemy płaski owal, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy kwadrat, wycinamy kółko i wkładamy do lodówki.
Mięso przesmażamy z solą, pieprzem i grzybami na patelni teflonowej, zdejmujemy do miski i mieszamy z musztardą, jajkami, śmietanką i mąką.
Patelnię posypujemy tymiankiem i bułką tartą, przekładamy na patelnię masę mięsną, równo rozprowadzamy, podsmażamy nie mieszając 4-5 min. na średnim ogniu. Przykrywamy schłodzonym ciastem, lekko dociskamy i nakłuwamy nożem. Pieczemy w 185 stopniach na rumiany kolor (ok. 40 minut, środkowa półka z termoobiegiem).
Cebulę kroimy w pióra i zesmażamy na rumiany kolor, dodajemy wino i dusimy do mocnego odparowania. Gotową tartę odwracamy na deskę, kroimy i podajemy z karmelizowaną w winie cebulą i łyżką koziego twarogu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź