Coq au vin - kurczak w czerwonym winie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 150 g boczku
- 1 cały kurczak podzielony na porcje
- 1 cebula
- 1 butelka dobrego, wytrawnego, czerwonego wina (burgund, chianti)
- ¼ szklanki koniaku
- 1 marchew
- sól
- pieprz
- szczypta mielonych goździków
- 250-500 ml bulionu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- oliwa
- olej
- masło
- 1 łyżka mąki
- 12 szalotek albo cebulek perłowych
- 200 g małych pieczarek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy 0,5 l wina, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchew, łyżeczkę soli, pieprz, tymianek, goździki i listek laurowy. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, tak by cała pokryła mięso (w razie potrzeby dolewamy więcej wina). Odstawiamy całość do lodówki na noc.
Następnego dnia odcedzamy kurczaka, płyn i warzywa zachowując na później. Kurczaka lekko osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w szerokim garnku i przesmażamy na rumiano pokrojony w paski boczek bez skóry (2x1 cm). Boczek wyciągamy z garnka, dolewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła i na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano. Pod koniec smażenia podkręcamy ogień pod garnkiem, wlewamy koniak, podpalamy i flambirujemy.
Dodajemy odłożoną marchew, cebulę i czosnek. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem i winem, po chwili przykrywamy całość, zmniejszamy gaz na średni i dusimy. Obok, na osobnej patelni na rozgrzanym maśle z oliwą przesmażamy obrane lub opłukane pieczarki, jak będą ładnie zrumienione dorzucamy je do garnka z kurczakiem. To samo robimy z obranymi szalotkami.
Po mniej więcej godzinie duszenia mięsa sprawdzamy, czy z łatwością odchodzi od kości. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej łyżkę mąki, rozprowadzamy zasmażkę sosem spod duszenia mięsa, następnie wlewamy całość do mięsa. Na małym gazie podgrzewamy całość przez chwilę, mieszając. Serwujemy z winem, puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź