Placek truskawkowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Ciasto:
210 g mąki
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
150 g masła w kawałkach
2 – 4 łyżki lodowatej wody
Zmieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i wyrobić palcami na grudki. Szybko wmieszać wodę, aż ciasto zwiąże. Uformować w krążek, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce.
Nadzienie:
50 g lekko uprażonych mielonych migdałów
łyżka mąki
50 g cukru
ok. 700 g truskawek
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zmieszać migdały, mąkę i cukier. Rozwałkować schłodzone ciasto w krążek i położyć na blasze. Rozsmarować masę migdałową, pozostawiając 7,5 cm wolnego brzegu. Przemieszać truskawki z cukrem i ułożyć na wierzchu. Podwinąć brzegi placka na owoce i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez 20 – 25 min. Podawać na ciepło ze słodzoną bitą śmietaną z wanilią lub cynamonem.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W