Wilgotne ciasto migdałowe z bitą śmietaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 75 g drobnego brązowego cukru
- 3-4 łyżki amaretto
- 150 g mąki migdałowej
- 200 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 4 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
Syrop:
- 200 ml syropu z agawy lub miodu
- sok z 1 cytryny
Bita śmietana:
- 200 ml zimnej śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy chwilę w malakserze lub mikserem, dodajemy, jaja, śmietanę, miód, mąkę migdałową, pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem całość na gładką, dość gęstą masę. Na koniec dolewamy amaretto i jeszcze krótko miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wylewamy do prostokątnej foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta, obsypujemy migdałami i pieczemy ok. 25-35 minut do suchego patyczka.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta z pieca przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy syrop z agawy i sok z cytryny. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje.
Ciasto wyciągamy z pieca, nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i oblewamy ciepłym syropem. Pozostawiamy do ostudzenia na minimum 2 godziny.
Ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i trzymamy w lodówce do czasu podania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wylewamy do prostokątnej foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta, obsypujemy migdałami i pieczemy ok. 25-35 minut do suchego patyczka.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta z pieca przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy syrop z agawy i sok z cytryny. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje.
Ciasto wyciągamy z pieca, nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i oblewamy ciepłym syropem. Pozostawiamy do ostudzenia na minimum 2 godziny.
Ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i trzymamy w lodówce do czasu podania ciasta.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W