Churros z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Składniki churros
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka stołowa cukru
125 g mąki
3 żółtka
ziarna z dwóch rozciętych lasek wanilii
olej roślinny do smażenia
Składniki sosu
1 filiżanka skondensowanego mleka
200g czekolady deserowej
nieco mleka i rumu
Przygotowanie churros
W garnku zagotować mleko z cukrem, masłem i ziarnami wanilii. Przesiać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać żółtka i wymieszać. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskać paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180°C. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posypać cukrem.
Przygotowanie sosu
Podgrzać mleko skondensowane, wrzucić czekoladę i utrzeć na jedwabistą masę. Dolać mleka i rumu do smaku, wymieszać. Podawać churros z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W