Halloumi z grilla z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 200-250 g sera halloumi
- oliwa z oliwek
- chili w płatkach
- ½ cytryny
- 1 łyżka sezamu
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
- ½ ogórka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka płynnego miodu
- rukola
- oliwki greckie
- sól, pieprz
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser kroimy w ok. 1 cm plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami chili. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy ok. 3 minut z jednej strony, aż się zezłoci. Następnie odwracamy, lekko polewamy miodem, obsypujemy sezamem i grillujemy, aż druga strona będzie ładnie zarumieniona.
W tym czasie na talerzu układamy rukolę, cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki kroimy na pół, a ogórki kroimy obieraczką na długie plastry. Układamy warzywa na rukoli, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na wierzch nakładamy plastry sera i lekko całość skrapiamy cytryną. Serwujemy od razu, najlepiej z lekko zgrillowanymi kawałkami pity.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia grecka
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W