Risotto z grzybami
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- dwie garście leśnych grzybów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 szklanki mocnego bulionu + zapas
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 30 - 40 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, nie rumienić. Dodać grzyby podsmażyć, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Wlać wino i zagotować z ryżem, aż całe wyparuje. Wlać dwie chochle gorącego bulionu. Gotować powoli, często mieszając. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną, na początku więcej, pod koniec po troszku. Po ok.15 minutach spróbować ryż. Jak bardzo ma być al dente zależy od naszych upodobań, podobnie jak ilość sosu. Risotto może być bardziej lub mniej płynne. Ilość płynu, który wchłonie ryż bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż jest gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź