Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 80 g makaronu bavette, ew. tagliatelle
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 szalotki
- oliwa extra virgin
- 1 niepryskana cytryna
- listki bazylii
- 40 g parmigiano reggiano
- sol, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C i piecz, aż będzie zupełnie czarna i zwęglona. Drugą szalotkę posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Co jakiś czas podlewaj zimną wodą, żeby obniżyć temperaturę i stworzyć emulsję.
Pomidory pokrój w ćwiartki (pozostaw kilka do dekoracji i przekrój na pół). Podsmaż razem z szalotkami, posól, żeby puściły wodę. Smaż, aż pomidory zmiękną, dopraw pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź zachowując trochę wody z gotowania. Wrzuć makaron na patelnię, w razie potrzeby dodaj wodę z gotowania, żeby rozrzedzić sos. Posyp tartym parmezanem, skórką otartą z cytryny, dodaj listki bazylii.
Paloną szalotkę zmiksuj na puder. Nałóż makaron na talerz, udekoruj połówkami pomidorków, parmezanem, bazylią oraz pudrem z szalotki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź