Ekspressowa zupa z tofu

Ekspresowa zupa z tofu
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • mała garść trawy cytrynowej
  • 100 g boczniaków
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 łyżka melisy
  • 1 łyżka kolendry
  • ok. 1,5 cm startego imbiru
  • 1 duża papryczka chili
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 ogórka
  • 1 cytryna
  • 1/2 kostki tofu
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Garść trawy cytrynowej zalewamy 1 l wrzątku (potem będziemy mogli użyć jej ponownie) i odstawiamy na kilka minut. Siekamy chili, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, boczniaki rwiemy na paski o szerokości kilku milimetrów. Zioła rwiemy lub siekamy. Grzyby smażymy z chili i imbirem, następnie całość zalewamy wywarem z trawy cytrynowej. Gotujemy kilka minut. Dodajemy sosu sojowego, ziół, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwujemy z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA