Ekspressowa zupa z tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- mała garść trawy cytrynowej
- 100 g boczniaków
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżej mięty
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1 łyżka melisy
- 1 łyżka kolendry
- ok. 1,5 cm startego imbiru
- 1 duża papryczka chili
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1/2 ogórka
- 1 cytryna
- 1/2 kostki tofu
- 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Garść trawy cytrynowej zalewamy 1 l wrzątku (potem będziemy mogli użyć jej ponownie) i odstawiamy na kilka minut. Siekamy chili, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, boczniaki rwiemy na paski o szerokości kilku milimetrów. Zioła rwiemy lub siekamy. Grzyby smażymy z chili i imbirem, następnie całość zalewamy wywarem z trawy cytrynowej. Gotujemy kilka minut. Dodajemy sosu sojowego, ziół, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwujemy z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W