Sylagus z frytkami
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
800 g dużych, bogatych w skrobię ziemniaków, obranych, pokrojonych na frytki, namoczonych w zimnej wodzie
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 litry oleju z otrębów ryżowych
- 225 g (1½ szklanki) mąki z proszkiem do pieczenia
- 375 ml (1 butelka) piwa Coopers Pale Ale, schłodzonego
- 800 g filetów sylagusa
- liście sałaty, rozdrobniona czerwona kapusta, awokado i korniszon, do podania
-
-
Sos tatarski
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka tygrysiego mleka lub soku z cytryny
- 250 ml (1 szklanka) oleju z pestek winogron
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów
- 1 łyżka drobno posiekanych kaparów
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 żółtko gotowane na twardo, drobno posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białe, delikatne mięso i lekki, orzechowy smak sprawiają, że australijski sylagus idealnie nadaje się na klasyczne danie – rybę z frytkami.
Rozgrzej piekarnik do 120ºC.
Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej 2 litrami wody, aż będą całkowicie zanurzone. Dodaj ocet i zagotuj. Gotuj przez 15 minut, aż frytki zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Odsącz z wody i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej ręcznikiem papierowym. Włóż do piekarnika na 15 minut aż całkowicie wyschną.
Wlej olej do woka albo dużego rondla i rozgrzej do 200ºC. Smaż w nim frytki przez 2 minuty. Wyciągaj z wody łyżką cedzakową, odsączaj i kładź na kratce na 5 minut . Potem znów wrzuć do gorącego oleju i smaż jeszcze przez 4 minuty.
Aby zrobić sos tatarski, wrzuć żółtko i mleko tygrysie do malaksera i zmiksuj. Potem powoli dodawaj olej i mieszaj dotąd, aż składniki się zemulgują. Dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku. Odstaw na bok.
Do dużej miski wsyp mąkę i włóż ją do większej miski z wodą z lodem. Wlej piwo i wymieszaj. Obtaczaj ryby w cieście i otrząsaj z nadmiaru.
Smaż rybę partiami przez 2-3 minuty, aż stanie się złocista. Odsącz olej, kładąc ją na kratce. Dopraw rybę solą morską.
Podawaj rybę z frytkami, sałatką, cytryną i sosem tatarskim.
Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź