Letnie kotlety z kabaczka, cielęciny, fety i lekkiego sosu pieczeniowego

Letnie kotlety z kabaczka
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 kabaczek
  • 500 g mielonej cielęciny
  • 200 g twardej feta
  • ziarna kolendry
  • ziarna kopru włoskiego
  • sok z cytryny jednej
  • świeży estragon

Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kabaczka zetrzyj na tarce, dorzuć mięso, fetę, estragon, cytrynę i uprażone ziarna. Formuj kotlety, które smaż na rozgrzanym oleju. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, powinna powstać zasmażka. Dodaj do niej teraz sosu w takiej ilości żeby sos był nie zagęsty. Kotlety polewaj sosem. Przepis zacznij od sosu, tak zwanej bazy. Bazę tą możesz podzielić i pomrozić używając później jako przysłowiowej „kostki”. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso i warzywa. Dodaj pozostałe składniki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu nawet z 12godzin. Z gotowego bulionu wyjmij kości i mięso a resztę przetrzyj przez sito. Masz już bazę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA