Pasta aglio, olio e peperoncino
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- spaghetti grube (12-13) Trafilati al bronzo, wysokiej jakości (matowe)
- 4-6 ząbków czosnku też wysokiej jakości, np. Aglio rosso di Nubia
- 140-160ml oliwy extra vergine wysokiej jakości, o intensywnym owocowym smaku
- 1-2 chili dobrej jakości, pachnące, jak np. Chili Cayenna
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli na każdy litr wody (to jest bardzo ważne).
Na dużą zimną patelnię wlać ¼ oliwy i czosnek pokrojony w plastereczki. Włączyć palnik na minimum. Kiedy czosnek zacznie się smażyć, odłożyć i wlać kolejne ¼ oliwy i tak dalej. Na sam koniec dodać plastereczki chili bez pestek i bez białych błon. Jedna czy dwie papryczki chili? Zależy, jak bardzo są pikantne.
Do wody wrzucić spaghetti, gotować je do połowy ich czasu, potem zgasić palnik i przykryć garnek i tak zostawić. W ten sposób makaron wydzieli mniej skrobi i lepiej się połączy z „sosem”. Odcedzić spaghetti 2 minuty przed końcem. Te dwie minuty zużyjemy aby skończyć „gotowanie” makaronu w patelni, dolewając po trochu wody z gotowania.
Gotowe danie posypać siekaną pietruszką i podać. To danie powinno być zjedzone od razu, inaczej zacznie się kleić.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź