Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym

Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 filety z czerwonego lucjana
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
Sos:
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pasty miso
  • pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 posiekane dymki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przełożyć rybę do głębokiego rondelka i zalać wodą. Dodać imbir, tamari i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Sezam zemleć w młynku albo rozdrobnić w moździerzu. Wymieszać z pastą miso, sokiem pomarańczowym, cukrem, octem, mirinem i imbirem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Ugotowaną rybę polać sosem, posypać dymką i szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA