Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 filety z czerwonego lucjana
- 4 plasterki imbiru
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
Sos:
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pasty miso
- pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 posiekane dymki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przełożyć rybę do głębokiego rondelka i zalać wodą. Dodać imbir, tamari i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Sezam zemleć w młynku albo rozdrobnić w moździerzu. Wymieszać z pastą miso, sokiem pomarańczowym, cukrem, octem, mirinem i imbirem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Ugotowaną rybę polać sosem, posypać dymką i szczypiorkiem.
Sezam zemleć w młynku albo rozdrobnić w moździerzu. Wymieszać z pastą miso, sokiem pomarańczowym, cukrem, octem, mirinem i imbirem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Ugotowaną rybę polać sosem, posypać dymką i szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W