Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ryba:

  • duży leszcz około 1,5 kg

Marynata:

Dodatek:

Sos:

  • 6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA