Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ryba:
- duży leszcz około 1,5 kg
Marynata:
- świeże zioła: mięta, bazylia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki wcześniej sprażonego sezamu
- olej słonecznikowy do smażenia
- łyżeczka ostrej pasty: sambal oelek
Dodatek:
Sos:
- 6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól/pieprz
- sok z połowy cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W