Sałatka z kwiatami

Sałatka z kwiatami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 sałata radicchio lub 2 czerwone cykorie
  • 150 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych
  • 100 g malin lub borówek amerykańskich
  • 100 g roszponki
  • 100 g rukoli
  • 150 g brokułów
  • jadalne kwiaty (np. goździki, płatki róż, nasturcje)

Sos:

  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sól i przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i z wodą. Dodaj oliwę i pieprz. Fenkuł pokrój na średniej grubości krążki. Pomidorki przekrój na połówki, kwiatostany brokułów pokrój na plastry. Składniki ułóż w przezroczystej misce warstwami, dosypując co jakiś czas płatki kwiatów. Polej sosem tuż przed podaniem, ale nie mieszaj. Sałatkę podawaj z grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA