Faszerowany bakłażan
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 4 średnie bakłażany
- 2 duże cebula
- 3 zielone chili lub 2 zielone papryki
- 1 czerwona chili lub ½ czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 obrane ze skórki pomidory
- ¼ szklanki oliwy plus ok. 3-4 łyżki do posmarowania bakłażanów
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- ½ szklanki poszatkowanej naci pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- nać pietruszki do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i ścinamy skórkę, ale nie z całości bakłażana, a co ok. 2 cm, tak by część skorki pozostała, a część została ścięta wzdłuż. Następnie przekładamy warzywa do dużej miski, obsypujemy bakłażany solą (ok. 2 łyżek) i zalewamy wodą tak, by pokryła bakłażany. Odstawiamy na ok. 30 minut.
W tym czasie kroimy warzywa na farsz. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki, czosnek w plasterki, papryki w paski o grubości ok. 5 mm, a obrane pomidory w sporą kostkę.
Bakłażany osuszamy, nacieramy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
W szerokim rondlu rozgrzewamy ¼ szklanki oliwy z ¼ szklanki oleju, na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i podgrzewamy do czasu, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i papryki. Przesmażamy chwilę, dodajemy cukier, sól i pieprz i mieszając podgrzewamy kolejne 3 minuty.
Dodajemy pomidory, zmniejszamy gaz, przykrywamy rondel i dusimy do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Pietruszkę szatkujemy i dodajemy do warzyw, krótko razem podgrzewamy i ściągamy z patelni.
Upieczone bakłażany odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym nacinamy tak, by powstały nam zgrabne kieszonki na farsz. Do rondla po smażeniu warzyw wrzucamy koncentrat pomidorowy i przesmażamy go, następnie dodajemy sól, pieprz i zalewamy całość gorącą wodą. Mieszamy, aż postawnie jednolity sos, lekko go odparowujemy i ściągamy z ognia.
Do naciętych kieszonek w bakłażanach wkładamy po 2-3 łyżki farszu warzywnego, skrapiamy całość sosem pomidorowym i wstawiamy ponownie do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno, przybrane listkami pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź