Kotleciki z tłuczonych ziemniaków, z tartym jajkiem, zaatar’em i kwaśną śmietaną

Kotleciki z tłuczonych ziemniaków, z tartym jajkiem, zaatar’em i kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
252 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 6 ziemniaków, ugotowanych i tłuczonych
  • 1 jajko do masy na kotleciki
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej (tyle, by uzyskać zwartą masę)
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 ugotowane jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki białego sezamu
  • olej rzepakowy
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • zaatar (mieszanka przypraw)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki wymieszaj z surowym jajkiem, mąką, posiekaną cebulą dymką, solą oraz pieprzem. Zagnieć na zwartą masę i uformuj kotleciki o szerokości ok. 5 cm i grubości ok. 2 cm.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, smaż kotleciki z obu stron na złotobrązowy kolor.

Tymianek, sezam oraz sól zgnieć delikatnie w moździerzu. 

Kotleciki podawaj z tartym jajkiem, kwaśną śmietaną i przyprawą zaatar.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA