Kotleciki z tłuczonych ziemniaków, z tartym jajkiem, zaatar’em i kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 ziemniaków, ugotowanych i tłuczonych
- 1 jajko do masy na kotleciki
- ok. 1 szklanki mąki pszennej (tyle, by uzyskać zwartą masę)
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 ugotowane jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki białego sezamu
- olej rzepakowy
- sól himalajska
- czarny pieprz
- zaatar (mieszanka przypraw)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki wymieszaj z surowym jajkiem, mąką, posiekaną cebulą dymką, solą oraz pieprzem. Zagnieć na zwartą masę i uformuj kotleciki o szerokości ok. 5 cm i grubości ok. 2 cm.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, smaż kotleciki z obu stron na złotobrązowy kolor.
Tymianek, sezam oraz sól zgnieć delikatnie w moździerzu.
Kotleciki podawaj z tartym jajkiem, kwaśną śmietaną i przyprawą zaatar.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W