Lody karmelowe z kruszonką i żelką ze zmęczonych owoców
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Lody, Dania z resztek
Składniki:
- puszka masy kajmakowej
- 500 ml śmietanki kremówki
- 6 jajek
- 200 g masła
- 300 g cukru i 3 łyżki do owoców
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g tłuczonych ziemniaków
- 150 g ulubionych owoców, mrożonych lub takich, które są zgniecione, brzydkie i bliskie wyrzucenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą kajmakową
Wstaw do maszyny na lody lub do zamrażarki na 12 h. Jeśli nie masz maszyny, staraj się przemieszać lody co jakiś czas, np. co 3 godziny.
Jajka ubij z cukrem tak, żeby cukier rozpuścił się całkowicie.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem.
Stale ubijając jajka z cukrem, dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, następnie dodaj ziemniaki.
Masę wyłóż do formy kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia (forma 28cm x 28cm), piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 min
Do owoców dodaj cukier, podgrzej, aż się całkowicie rozpadną, zblenduj i wylej na pergamin lub matę silikonową, tak żeby miała 3cm warstwę, susz w piekarniku nagrzanym do 80 stopni, przez ok. 2,5-3h.
Tip: Gdy zobaczysz biały nalot na czekoladzie, nie oznacza że jest zepsuta. Jest to oznaka, że jest źle przechowywana, narażona na promienie słoneczne i powietrze
Tip: Suszoną skórę z owoców przełóż papierem do pieczenia i przechowuj w lodówce do 3 tygodni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź