Zupa-krem z brzydkich warzyw z masłem orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 marchewki, pokrojone w grube talarki ze skórką
- 2 pietruszki, pokrojone w grube talarki ze skórką
- cukinia pokrojona w kawałki (lub bakłażan, kabaczek, brokuł, kalafior, batat)
- 100 g masła
- ząbek czosnku, bez łupinki
- cebula, obrana i pokrojona w pióra
- ¾ szklanki orzechów ziemnych niesolonych i dodatkowo 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- sok z jednej limonki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka miodu
- sól himalajska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Marchewki, pietruszki, cebulę, czosnek i pozostałe warzywa podsmaż z masłem, z łyżeczką papryki ostrej oraz szczyptą soli, tak żeby były złotobrązowe. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie spaliły
- Podsmażone warzywa zalej ok 1 litrem wody, gotuj na małej mocy kuchenki do momentu, aż staną się miękkie
- ¾ szklanki orzechów upraż na suchej patelni, do momentu, aż się delikatnie zarumienią
- Uprażone orzechy zblenduj w blenderze ręcznym z pojemnikiem, na koniec dodaj szczyptę soli. Masło będzie gotowe, gdy osiągnie konsystencję gęstej, gładkiej, oleistej masy
- Resztę orzechów drobno posiekaj i podsmaż na patelni z sokiem z limonki, z papryką słodką, ostrą oraz miodem.
- Ugotowane w wodzie warzywa zblenduj, dodaj masło orzechowe, wymieszaj dokładnie. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj do niej wrzątek. Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba
- Zupę podawaj z crunchem orzechowym
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W