Pieczone ziemniaki i bataty z chutneyem z obitych jabłek
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 ziemniaki bez skórki, pokrojone w łódki
- 2 bataty bez skórki, pokrojone w łódki
- 3 duże jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
- cebula, obrana i starta na tarce
- łyżka cukru brązowego
- ząbek czosnku, obrany i starty na tarce
- 4 goździki
- gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 5 łyżek octu jabłkowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
- sól himalajska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i bataty nasmaruj oliwą, oprósz solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez ok. 20-25 min
Jabłka wymieszaj z cebulą, czosnkiem, octem, cukrem oraz szczyptą soli. Mieszankę jabłek postaw na małej mocy kuchenki, dorzuć cynamon, goździki i anyż, duś ok. 25-30min
Upieczone ziemniaki podawaj z jabłkowym chutneyem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W