Pieczone ziemniaki i bataty z chutneyem z obitych jabłek

Pieczone ziemniaki i bataty z chutneyem z obitych jabłek
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 ziemniaki bez skórki, pokrojone w łódki
  • 2 bataty bez skórki, pokrojone w łódki
  • 3 duże jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
  • cebula, obrana i starta na tarce
  • łyżka cukru brązowego
  • ząbek czosnku, obrany i starty na tarce
  • 4 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki i bataty nasmaruj oliwą, oprósz solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez ok. 20-25 min

Jabłka wymieszaj z cebulą, czosnkiem, octem, cukrem oraz szczyptą soli. Mieszankę jabłek postaw na małej mocy kuchenki, dorzuć cynamon, goździki i anyż, duś ok. 25-30min

Upieczone ziemniaki podawaj z jabłkowym chutneyem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA