Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 4 liści laurowych
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 puszki ciecierzycy, odcedzone
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki pietruszki, suszonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ – ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę, po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7-15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA