Ciecierzyca po bretońsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 4 liści laurowych
- 2 ziaren ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- olej roślinny do smażenia
- 4 puszki ciecierzycy, odcedzone
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie
- ½ łyżeczki mielonego kuminu, opcjonalnie
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki pietruszki, suszonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ – ¾ szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę, po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7-15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę, po czym dodać pozostałe składniki.
Garnek przykryć i gotować przez 7-15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W