Pieczone brzydkie warzywa z musem z koziego sera i chrupkami z kaszy gryczanej
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 marchewki, pokrojone w grube talarki ze skórką
- 2 pietruszki, pokrojone w grube talarki ze skórką
- czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki
- cukinia, pokrojona w półksiężyce o grubości ok. 2cm
- 100 g koziego sera do smarowania
- 100 g śmietanki 30%
- pęczek mieszanki ziół lub jeden rodzaj, np. koper, natka pietruszki, kolendra
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- szklanka oleju rzepakowego
- oliwa
- sól himalajska
- różowy pieprz lub czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki, cebulę oraz cukinię nasmaruj oliwą, obsyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180, piecz około 25-35 min
Śmietanę ubij na sztywno, następnie delikatnie wymieszaj z kozim serem, dopraw solą
Zioła zblenduj z pół szklanki oleju
W rondelku rozgrzej olej rzepakowy do ok 180 stopni C. Wybierz mały rondelek, żeby olej w nim miał głębokość ok. 2 cm. Na małe sitko wsyp porcję kaszy gryczanej (ok. łyżki), następnie zanurz w gorącym oleju na ok. 3 sekundy. Kasza powinna być chrupiąca, a z niektórych ziaren może powstać popcorn. Odłóż uprażoną kaszę na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu
Warzywa podawaj z ubitą śmietaną z serem kozim, olejem z ziołami i chrupkami z kaszy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź