Banany z toffi z pistacjami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 3 banany
- cukier waniliowy
- woda
- szklanka cukru
- 80 g pistacji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i kukurydzianą, jajko, miód i 3 łyżki stołowe zimnej wody wymieszaj na gładką masę. Jajko dobrze jest ubić przed połączeniem z innymi składnikami. Banany pokroić w kawałki. Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Kawałki bananów obtoczyć w przygotowanej masie. Smażyć 2-3 minuty po 8-10 kawałków nie dopuszczając by olej przestygł. Wcześniej obierz pistacje i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj drobno. Do rondelka wlej ¼ szklanki wody i wsyp szklankę cukru. Po zrobieniu syropu gotuj aż osiągnie bladożółty kolor. Zdejmij z ognia i dosyp siekane pistacje. Każdy kawałek banana zanurz w toffi, po czym włóż do wody z lodem na kilkanaście sekund.
Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.
Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W