Szakszuka z fetą i zielonym sosem tahini
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 jajka ekologiczne
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml krojonych pomidorów
- ⅓ szklanki pasty tahini
- ½ szklanki wody do sosu tahini
- 1 pęczek dowolnych, zwiędłych ziół (u mnie: kolendra oraz natka)
- 100 g sera feta
- szczypta chili w płatkach
- duża kromka czerstwego pieczywa
- oliwa
- olej rzepakowy
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę.
Następnie dodaj sól, kumin oraz chili, smaż kilka minut, ciągle mieszając.
Dodaj pomidory, smaż kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Tahinę zblenduj z wodą oraz ziołami, dopraw całość solą.
Do pomidorów wbij jaja, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż zetnie się białko, a żółtko pozostanie płynne.
Rozgrzej patelnię i podsmaż chleb pokrojony w grubą kostkę z odrobiną oliwy i szczyptą soli.
Gotową shakshukę pokrusz fetą, grzankami oraz polej sosem tahini.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W