Szakszuka z fetą i zielonym sosem tahini

Szakszuka z fetą i zielonym sosem tahini
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • 4 jajka ekologiczne
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml krojonych pomidorów
  • ⅓ szklanki pasty tahini
  • ½ szklanki wody do sosu tahini
  • 1 pęczek dowolnych, zwiędłych ziół (u mnie: kolendra oraz natka)
  • 100 g sera feta
  • szczypta chili w płatkach
  • duża kromka czerstwego pieczywa
  • oliwa
  • olej rzepakowy
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę.
Następnie dodaj sól, kumin oraz chili, smaż kilka minut, ciągle mieszając.
Dodaj pomidory, smaż kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Tahinę zblenduj z wodą oraz ziołami, dopraw całość solą.
Do pomidorów wbij jaja, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż zetnie się białko, a żółtko pozostanie płynne.

Rozgrzej patelnię i podsmaż chleb pokrojony w grubą kostkę z odrobiną oliwy i szczyptą soli.
Gotową shakshukę pokrusz fetą, grzankami oraz polej sosem tahini.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA