Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 10
Przygotowanie:
Tuńczyk:
200g niesolonych pistacji
2 cytryny (tylko otarta skórka)
1 kg tuńczyka żółtopłetwego
1 łyżka soli morskiej
oliwa
Grzanki:
4 ciabatty
1 ząbek czosnku
oliwa
Marynowana cebula:
1 czerwona cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
½ dużej pomarańczy (tylko sok)
Do podania:
roszponka, młody groszek lub rukiew wodna
sok z cytryny
225 g słoik pieczonej czerwonej papryki
2 jaja na twardo (tylko rozgniecione żółtka)
40 filetów z anchois
Tuńczyk:
Pistacje drobno zemleć w blenderze, wysypać równą warstwą na deskę, posypać skórką z cytryny, solą i pieprzem. Kawałki tuńczyka natrzeć oliwą i starannie obtoczyć w orzechach. Ciasno zawinąć w folię spożywczą, uformować w serdelek i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Mocno rozgrzać nieco oliwy w nieprzywierającej patelni i równomiernie zrumienić tuńczyka (po 30 sekund z każdej strony).
Zawinąć ciasno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Grzanki:
Ciabatty przekroić na pół wzdłuż. Mocna rozgrzać patelnię grillową. Posmarować ciabatty oliwą i piec po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Lekko natrzeć je przeciętym ząbkiem czosnku i pokroić na kromki grubości palca.
Marynowana cebula:
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półplastry, zalać octem i sokiem z pomarańczy i wygnieść ręką.
Podanie:
Zieleninę opryskać w misce sokiem z cytryny. Tuńczyka pokroić na plastry grubości 0,5cm.
Na każdej grzance ułożyć nieco zieleniny, plaster tuńczyka i kawałek pieczonej papryki. Przybrać marynowaną cebulą i szczyptą żółtka oraz filetem z anchois.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W