Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej ziarenkami. Podgrzewamy powoli często mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana dobrze podgrzeje.
Wyciągamy skórkę z cytryny i wanilię, dodajemy namoczoną żelatynę. Bardzo energicznie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Przelewamy śmietankę do małych filiżanek lub foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby stężała.
Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy (część malin zostawiamy do dekoracji), dodajemy pastę z wanilii i grzejemy dotąd, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i studzimy.
Panna cottę wyciągamy z foremek, najlepiej na chwilę wkładając ją do gorącej wody, i polewamy sosem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA