Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- skórka starta z ½ cytryny
- 300 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej ziarenkami. Podgrzewamy powoli często mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana dobrze podgrzeje.
Wyciągamy skórkę z cytryny i wanilię, dodajemy namoczoną żelatynę. Bardzo energicznie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Przelewamy śmietankę do małych filiżanek lub foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby stężała.
Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy (część malin zostawiamy do dekoracji), dodajemy pastę z wanilii i grzejemy dotąd, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i studzimy.
Panna cottę wyciągamy z foremek, najlepiej na chwilę wkładając ją do gorącej wody, i polewamy sosem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej ziarenkami. Podgrzewamy powoli często mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana dobrze podgrzeje.
Wyciągamy skórkę z cytryny i wanilię, dodajemy namoczoną żelatynę. Bardzo energicznie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Przelewamy śmietankę do małych filiżanek lub foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby stężała.
Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy (część malin zostawiamy do dekoracji), dodajemy pastę z wanilii i grzejemy dotąd, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i studzimy.
Panna cottę wyciągamy z foremek, najlepiej na chwilę wkładając ją do gorącej wody, i polewamy sosem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W