Burger z kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 2 cienkie plastry francuskiego sera pleśniowego Fourme d’Ambert
- 2 cienkie plastry francuskiego twardego sera owczego
- 2 liście sałat rzymskiej
- 1 pomidor bawole serce
- 2 bułeczki maślane do burgerów
- sól
- pieprz cayenne
konfitura z cebuli:
- 2 cebule czerwone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w piórka. Uduś na średnim ogniu, na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem cayenne. Dodaj cukier i ocet. Duś dalej, aż ocet wyparuję. Odstaw.
Pomidor pokrój w plastry. Bułeczki maślane przekrój na dwie połówki.
Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni od strony tłuszczu i smaż na średnim ogniu ok 6-7 minut. Następnie odwróć i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, by odpoczęły.
Na tej samej patelni podsmaż bułeczki od strony miąższu na złoty kolor. Pokrój piersi w poprzek na cienkie plastry.
Na dolnej połówce bułeczki połóż łyżkę konfitury z cebuli, liście sałaty rzymskiej, plaster pomidora, kilka plastrów piersi z kaczki i plastry dwóch rodzajów serów oraz drugą połówkę bułeczki. Zjedz od razu!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź