Burger z kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli

Burger z kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 2 cienkie plastry francuskiego sera pleśniowego Fourme d’Ambert
  • 2 cienkie plastry francuskiego twardego sera owczego
  • 2 liście sałat rzymskiej
  • 1 pomidor bawole serce
  • 2 bułeczki maślane do burgerów
  • sól
  • pieprz cayenne
konfitura z cebuli:
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w piórka. Uduś na średnim ogniu, na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem cayenne. Dodaj cukier i ocet. Duś dalej, aż ocet wyparuję. Odstaw. 

Pomidor pokrój w plastry. Bułeczki maślane przekrój na dwie połówki. 

Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni od strony tłuszczu i smaż na średnim ogniu ok 6-7 minut. Następnie odwróć i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, by odpoczęły.

Na tej samej patelni podsmaż bułeczki od strony miąższu na złoty kolor. Pokrój piersi w poprzek na cienkie plastry. 

Na dolnej połówce bułeczki połóż łyżkę konfitury z cebuli, liście sałaty rzymskiej, plaster pomidora, kilka plastrów piersi z kaczki i plastry dwóch rodzajów serów oraz drugą połówkę bułeczki. Zjedz od razu!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA