Francuskie tosty z salsą truskawkową

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • krzaczek mięty
  • limonka
  • 50 g cukru kandyzowanego
  • szczypta pieprzu
  • chałka
  • 200 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 2 jajka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich posiekaną miętę, sok z limonki, cukier kandyzowany oraz odrobinę pieprzu. Wstaw je na godzinę do lodówki by smaki dobrze się przegryzły. Czerstwą chałkę pokrój na grzanki grubości kciuka. Mleko zagrzej z cukrem waniliowym. Jajka roztrzep w miseczce. Masło roztop. Tosty maczaj w mleku następnie w jajku. Piecz je na grillu z obu stron smarując je masłem aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj je gdy są jeszcze gorące razem z salsą.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA