Złote mleko z kurkumową pastą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- Kurkumowa pasta:
- ½ szklanki kurkumy, mielonej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
- 4 łyżki oleju kokosowego extra vergine
Złote mleko:
- 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego)
- 1 łyżeczka pasty kurkumowej
- szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować kurkumową pastę. W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2 – 4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.
Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Przygotować mleko. Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.
Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Przygotować mleko. Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W