Złote mleko z kurkumową pastą

Złote mleko z kurkumową pastą
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Składniki:

  • Kurkumowa pasta:
  • ½ szklanki kurkumy, mielonej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra vergine
Złote mleko:
  • 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego)
  • 1 łyżeczka pasty kurkumowej
  • szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować kurkumową pastę. W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2 – 4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.
Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Przygotować mleko. Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA