Pieczona dynia piżmowa z sosem z pieczonego czosnku
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 0,5 małej dyni piżmowej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki kminu
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 główka czosnku
Farsz:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 g wcześniej namoczonego dzikiego ryżu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- mała garść orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Sos:
- główka upieczonego czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z dyni wydrążyć gniazdo nasienne, ponacinać w kratkę. Trzy łyżki oliwy z oliwek wymieszać z kminem, sokiem z połówki cytryny, miodem, posiekanym tymiankiem, szczyptą pieprzu i soli. Sosem polać ponacinaną stronę dyni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć całą główkę czosnku (potrzebną do sosu) i wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Po 30 minutach sprawdzić widelcem, czy dynia jest miękka.
W czasie, gdy dynia się piecze, przygotować farsz. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odsączony ryż i podsmażyć. Podlać winem, gdy wyparuje, podlać wodą, dodać żurawinę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podprażone i posiekane orzechy włoskie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnić dynię i wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika.
W tym czasie przygotować sos. Wycisnąć upieczony czosnek do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną dynię podawać z sosem z pieczonego czosnku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź