Risotto z dynią z polskim cydrem, owczym serem i tatarem z ogórka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni
Składniki:
- Risotto:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 5 czerwonych cebulek szalotek
- 200 g dyni hokkaido
- garść suszonych moreli
- słodkie jabłko
- 150 g masła
- kilka listków szałwii
- 500 ml soku jabłkowego
- 500 ml cydru jabłkowego
- 100 g sera pecorino
- Tatar z ogórka:
- 4 ogórki gruntowe
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 4 listki szałwii
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebule, dynię, morele i jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę z listkami szałwii. Dodaj ryż i smaż przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Następnie dodaj pozostałe dodatki: morele, jabłko i kawałki dyni. Dolej soku jabłkowego i zaczekaj, aż ryż wchłonie cały sok. Zacznij stopniowo dolewać cydr i cały czas mieszaj. Gdy cydr się wchłonie, ponownie wlej porcję płynu i mieszaj. Zmniejsz ogień. Na koniec dodaj ser i łyżkę masła. Doskonałym dodatkiem będzie tatar z ogórka. Orzeszki pinii upraż na patelni i wsyp do miski. Z ogórków usuń pestki, pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski. Dolej olej z pestek dyni i dodaj kilka listków szałwii. Dopraw solą i pieprzem. Risotto podaj z tatarem z ogórka. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W