Bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów
Oceń przepis:
188 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 70 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 miękkiego masła
  • 1 posiekana i podsmażona cebula

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła, wymieszać, a następnie wyrobić.

Po kilku minutach wyrabiania dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać, aż masło się wchłonie. Pod koniec dodać podsmażoną cebulkę i wymieszać z ciastem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

Następnie podzielić na dziesięć części, każda po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwilę.

Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach, aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA