Bułki do hot dogów
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 70 ml mleka
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 400 g mąki pszennej typ 650
- ½ łyżeczki soli
- 50 miękkiego masła
- 1 posiekana i podsmażona cebula
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła, wymieszać, a następnie wyrobić.
Po kilku minutach wyrabiania dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać, aż masło się wchłonie. Pod koniec dodać podsmażoną cebulkę i wymieszać z ciastem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie podzielić na dziesięć części, każda po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwilę.
Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach, aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź